Kinneviks VD Georgi Ganev: Därför delar jag ut pris på The Sales Conference Award Gala


02.10.2018

Vid årsskiftet fick han uppdraget att leda en av kronjuvelerna i svenskt näringsliv - en bolagssfär värd över 300 miljarder kronor. Dryga 40 år är han som VD på Kinnevik en av Sveriges mäktigaste chefer efter en minst sagt imponerande karriär bakom sig. Möt Georgi Ganev som den 8e november delar ut årets huvudpris på The Sales Conference Sales Awards.

Veckans Affärer har tidigare utsett honom till en av de tre största supertalangerna i svenskt näringsliv. Efter några år som vd på IT-företaget Dustin blev han förra året handplockad av Christina Stenbeck för att leda en av kronjuvelerna i svenskt näringsliv - investmentbolaget Kinnevik. En bolagssfär värd över 300 miljarder kronor.

Man kan lugnt säga att Georgi Ganev haft en imponerande karriär bakom sig. Förutom uppdraget som vd på IT-återförsäljaren Dustin, som han dessutom introducerade på börsen, så har Georgi gjort succé i bolag som Tele2, Bredbandsbolaget och Telenor innan han vid årsskiftet lämnade Dustin för att få nycklarna till Kinnevik.

 Den 8e november 2018 medverkar Georgi Ganev på Nordens största framtidskonferens för B2B-chefer – The Sales Conference - där han även på den efterföljande Galan delar ut det ärofyllda priset ”Årets B2B Commercial Excellence Company”. Förra året kammade medicinteknikföretaget Mycronic hem priset under pompa och ståt och intresset för priset ökar.

- Det här är ett viktigt pris. Om jag kan bidra till att lyfta fram föredömliga företag inom ”sales excellence” så gör jag gärna det, säger Georgi.

 Varför är det viktigt att lyfta fram föredömen inom försäljning?
- Försäljning har länge varit ett skrå som enbart uppmärksammats av säljare. Så är det inte längre. Alla i företaget, inte minst VD, måste förstå hur strategiskt viktig försäljning är i en snabbt föränderlig värld. Om vi tillsammans kan lyfta fram goda exempel i rampljuset så bidrar detta positivt till hela branschen och syvende och sist näringslivet i stort. Personligen har jag alltid värdesatt försäljningen i de organisationer jag arbetat i men samtidigt aldrig undvikit att inse hur eftersatt arbetet varit och ständigt utmana den till att bli bättre.

Vad har du själv fått ditt intresse för försäljning ifrån?
- Jag fostrades tidigt i Kinneviks-andan på Tele2 där försäljning var och är en viktig del av kulturen. Denna anda har jag burit med mig till mina andra uppdrag på företag som Bredbandsbolaget, Telenor och Dustin. Man kan väl säga att cirkeln är sluten nu när jag är tillbaka. Jag är oerhört tacksam över att ha fått vara med och se dessa företag utvecklas.

Redan 2012 blev du utsedd till supertalang av Veckans Affärer. Många vittnar också om din fantastiska förmåga att leda människor. Vad är anledningen?
- Det måste nog personerna som arbetat med mig svara på. För mig har det dock alltid varit viktigt att visa engagemang för affären genom att lyssna på kunderna och anställda. En ganska enkel filosofi kan tyckas men väl värd att upprepas.

2017 blev du handplockad av Cristina Stenbeck för att leda Kinnevik. Hur känns det så här några månader senare?
- För mig är Kinnevik en av de mest spännande plattformarna att få utveckla, både i Sverige och internationellt. Idag kan jag konstatera att det var helt rätt för mig att kliva på jobbet och det har blivit precis lika omvälvande som jag förväntade mig att det skulle vara.

Ni har runt 30 bolag i portföljen och har på senare tid investerat i bolag som Com Hem, men även i många mindre start-ups. Vad skulle du säga är era mål och inriktning?
- Kinnevik är en aktiv ägare, vilket innebär att vi gärna leder utvecklingen inom våra sektorer och därför har vi varit stöttande i sammanslagning av Com Hem och Tele2. Vi är säkra på att den affären kommer att generera stora värden för både kunder och aktieägare. Vi investerar även i mindre bolag med målet att de ska bli morgondagens stjärnor. Det är bolag som exempelvis matsvinns-appen Karma, norska nätmatbutiken kolonial.no och budtjänsten Budbee. Dessa unga bolag kan med teknikens hjälp utmana de mera etablerade spelarna och i slutändan skapar vi fler och bättre val för konsumenterna. Detta är en del av Kinneviks DNA och något vi är stolta över.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna för svenskt näringsliv givet alla diskussioner om t.ex. digitalisering, AI och disruptiva förändringar. Befinner vi oss i ett stort skifte eller vad är din uppfattning?
- Absolut. Någon sa att utvecklingen aldrig har gått så här snabbt tidigare, samtidigt som den aldrig kommer att gå så här långsamt framöver. Om företag ska hänga med behöver de investera stora summor i att anpassa sig efter - eller ännu hellre utnyttja de möjligheter – som tekniken medför. Detta kommer att skrämma kortsiktiga aktieägare men också gynna de långsiktiga. Först räckte det med att vara störst, sedan gällde det att vara snabb, nu måste vi vara både stora och snabba för att vinna och det är bara möjligt om du bygger din affärsmodell på de metoder som digitaliseringen medför.

Vad skulle du säga är de viktigaste trenderna eller frågorna en sälj- eller marknadschef bör fundera på om man vill nå framgång på sikt?
- Effektivisera och rationalisera de processer som kan automatiseras och bygg dem på datadrivna beslut, samtidigt som du investerar ännu mer inom de områden där strategisk höjd och mänskliga resursers behövs.

- De som kan hitta att samspel mellan dessa två modeller kommer att lyckas med konststycket att leverera högre kvalitet och resultat till en lägre kostnad jämfört med tidigare. Det räcker inte längre med ett tjockt pannben och en sliten väska för att lyckas, avslutar Georgi Ganev intervjun.

Fakta
The Sales Conference är Nordens största framtidskonferens och mötesplats för ledare i B2B-företag och arrangeras av Prosales Institute AB. Här samlas över 1000 chefer under en och samma dag för att få inspiration och kunskap från världsledande talare om den senaste forskningen, trenderna och tekniken som påverkar framtidens försäljning och marknadsföring. På konferensen ges också möjligheter att lära sig från de dryga 30 leverantörer och experter som finns på plats för att svara på frågor och rådge kring olika utmaningar. Dagen avslutas med Sales Award Gala där priser delas ut i fyra priskategorier.

 

Vill du träffa Georgi Ganev? Boka då VIP-biljett.

BOKA BILJETTER

Läs mer om programmet 

Läs mer om Sales Award Gala