Dr. Jonas Ridderstråle – En av världens mest inflytelserika och respekterade ”business thinkers”


02.10.2018

Allt började med boken Funky Business som han skrev tillsammans med Kjell A Nordström i slutet på 90-talet. Sedan dess har inget varit sig likt. I snart 18 års tid har han legat på toppen som en av världens mest inflytelserika och respekterade ”business thinkers” och keynote speakers. Den 8:e november äntrar han scenen för Nordens största framtidskonferens för B2B-ledare - The Sales Conference. ”Det kommer bli funkis” säger han i vår intervju.

I mitten av 90-talet arbetade Jonas Ridderstråle med sin doktorsavhandling på Handelshögskolan i Stockholm. Under ledning av mentorn Gunnar Hedlund fördjupade han sig i den svåra och krävande utmaningen med att driva internationella innovationsprojekt. Tillsammans med kollegan Kjell A. Nordström jobbade de två också fram ett antal föreläsningar för en bredare publik. När Gunnar Hedlund hastigt gick bort fick Jonas ta över flera av hans uppdrag hos företag i svenskt näringsliv. Tillsammans med Kjell jobbade han vidare på deras idéer och gav 1999 ut boken ”Funky Business”.

- Men kan lugnt säga att mycket förändrades efter det. Den blev en braksuccé och fick en enorm uppmärksamhet internationellt, säger Jonas inledningsvis.

Boken, som har sålt över 300 000 exemplar och översatts till mer än 30 språk, gjorde på kort tid att Ridderstråle och Nordström blev kändisar internationellt. Få ledarskapsböcker har fått det genomslag som Funky Business fick, vilket också ledde till mängder av förfrågningar om föreläsningar världen över. 

 Vad handlade boken om?
- Boken var en förlängning av den forskning jag, Gunnar och Kjell bedrivit. Vi hade samlat på oss mängder med exempel och kunskap som vi paketerade i en bok. Vårt mål var att göra en horisontell analys, snarare än forskningens vertikala, där man tar en snävt definierad fråga och sedan borrar i åtta år. I en mening handlade boken om att för att lyckas i business i okonventionella tider krävs okonventionella grepp – business as unusual, så att säga. 

- Konkurrensfördelar får man om man upplevs som annorlunda, speciell och unik men ändå har något som efterfrågas. Du erbjuder något som andra inte kan jämföra sig med och som tilltalar ett emotionellt behov – det handlar med andra ord om att upphäva kundens valfrihet, att bli det enda alternativet. För att lyckas med det måste man utgå från hur människor tänker och känner snarare än vad organisationer gör.

Funky Business träffade uppenbarligen rätt. Många ledare kände igen sig att ”Business as usual” inte längre fungerade i den hårdnande konkurrensen. 

Även den efterföljande boken ”Karaoke Capitalism” blev en stor succé. Vad kan du säga om den?
- Det var en förlängning av Funky Business där vi ville utmana individer, företag och nationer att skapa original snarare än att likt karaoke kopiera någon annan. Att imitera någon annan kommer bara ta dig halvvägs till toppen. Framgång handlar om att utforska ytterligheterna snarare än att vara en genomsnittlig aktör. Därför skrev vi en bok om vad vi kallar för ekonomisk darwinism vilket handlar om att antingen vara den som är mest anpassningsbar dvs ”fit” eller den som är ”sexigast”. Detta synsätt går att tillämpa i all typ av business.

Jonas Ridderstråle har efter det gett ut boken Re-energizing The Corporation och förra året släpptes boken Fast/forward – Make your company fit for the future som han skrev tillsammans med professor Julian Birkinshaw från London School of Business. Boken utsågs till en av ”Business Books of the Year 2017” av Financial Times och vann även nyligen priset “Silver medal winner of the 2018 Axiom Business Book Awards”.  

På The Sales Conference ska vi få ta del av dina senaste slutsatser från boken ”Fast/forward”, vad kan vi förvänta oss?
- Under de senaste tjugo åren har de mest framgångsrika företagen nyttjat kraften i information för att nå konkurrensfördelar. Men det funkar inte längre lika bra när alla har tillgång till allt och sökkostnaderna närmar sig noll. Vi vet också att idag går det snabbt att falla från tronen. Företag föds och företag går under. En form av kreativ förstörelse som skapar en massa paradoxer och där vi måste hitta andra konkurrensfördelar. Om nu inte information längre är nyckeln till framgång, vad är det då? 

- I vår research menar vi att denna konkurrensfaktor handlar om stärka sin förmåga att agera beslutsamt under extrem osäkerhet och att backa upp detta med en stor dos emotionellt engagemang. Man måste helt enkelt testa, experimentera, prova och få folk att tro! Vad detta innebär i praktiken kommer jag att berätta på The Sales Conference. Jag lämnar det som en cliffhanger (skratt)

Stort tack Jonas, vi ser fram emot att ha dig med den 8e november!
- Tack själv. Ser verkligen fram emot att få vara med. Det kommer bli funkis hoppas jag, avslutar Jonas med ett leende.


Fakta
The Sales Conference är Nordens största framtidskonferens och mötesplats för ledare i B2B-företag och arrangeras av Prosales Institute AB. Här samlas över 1000 chefer under en och samma dag för att få inspiration och kunskap från världsledande talare om den senaste forskningen, trenderna och tekniken som påverkar framtidens försäljning och marknadsföring. På konferensen ges också möjligheter att lära sig från de dryga 30 leverantörer och experter som finns på plats för att svara på frågor och rådge kring olika utmaningar. Dagen avslutas med Sales Award Gala där priser delas ut i fyra priskategorier.

 

BOKA BILJETTER

Läs mer om programmet 

Läs mer om Sales Award Gala